Ο φορολογικός εκπρόσωπος των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού είναι κατά μία έννοια ο «ταχυδρόμος» των ειδοποιήσεων που τους αφορούν, ενώ δεν έχει άλλες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ. 1283/30.12.2013, το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του φορολογικού εκπροσώπου είναι συνδεμένο με τον ΑΦΜ του κατοίκου εξωτερικού, ωστόσο δεν υπάρχει καμία άλλη υποχρέωση.

Τονίζουμε πως δεν γίνεται κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Έλληνα εκπροσώπου επειδή χρωστάει ο κάτοικος εξωτερικού.

Όταν δεν επιθυμείτε να εκπροσωπήσετε πλέον  τον κάτοικο εξωτερικού τον ενημερώνετε να ορίσει άλλον εκπρόσωπο και αν δεν το κάνει, μπορείτε να προσέλθετε στη Δ.Ο.Υ. που ανήκετε ως κάτοικος Ελλάδος και να το δηλώσετε στο Τμήμα Μητρώου.

Τα έντυπα που θα χρειαστείτε είναι το Δ210 (σε PDF) και μια Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν επιθυμείτε πλέον να είστε φορολογικός εκπρόσωπος από την ημέρα που θα παρουσιαστείτε στο Μητρώο και μετά. Προγενέστερη ημερομηνία δεν καταχωρείται παρά μόνο αν υπάρχει θάνατος, που τότε καταχωρείται η μέρα του θανάτου του κατοίκου εξωτερικού.

Ο κάτοικος εξωτερικού που δεν έχει ορίσει νέο φορολογικό εκπρόσωπο αν και έχει ενημερωθεί από τον προηγούμενο  έχει τις κυρώσεις του (άρθρο 54 ν4174/2013 παρ1 περ. α & δ).

Το πρόστιμο ορίζεται σε 100€   εάν δεν γίνει γνωστοποίηση εντός 10 ημερών ή δηλωθούν  ελλιπή στοιχεία χωρίς ανταπόκριση  προς τη φορολογική διοίκηση με  το Ελληνικό φορολογικό σύστημα θα  του στείλει ειδοποίηση.

 

Φορολογικό Tip:  

Για  κάθε φορολογούμενο προτείνουμε να γίνεται οπωσδήποτε δήλωση ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ τραπεζικού λογαριασμού στο σύστημα της ΑΑΔΕ

 

Η ερώτηση μας ζητήθηκε  από τον κο Χ.Κ.,  Νέα Υόρκη και ελπίζουμε η απάντηση να τον βοήθησε.

Ρωτήστε μας για τις απορίες σας ή επικοινωνήστε μαζί μας